Atlantic Road – locul de unde poţi vedea, pentru o clipă, capătul Pământului.

“Constructia norvegiana a secolului - Atlantic Road

Atlantic Road

Imaginaţi-vă cum ar fi să existe un loc în care Pământul se uneşte cu Cerul, şi să-l puteţi vedea. Un tărâm interzis, rupt parcă dintr-un film de poveste, de unde să puteţi privi spre capătul Pământului. Există, şi se numeşte Atlantic Road.

Dat  în circulaţie pe 7 Iunie 1989, Atlantic Road este o parte din drumul naţional 64 din Norvegia, si o punte de legătură între orașele Molde și Kriastiansund, aflate pe coasta central-vestică a Norvegiei. Traseul acestui drum a  fost iniţial pus pe hârtie în 1909, însă nu a fost posibilă începerea propriu-zisă a construcţiei din pricina uraganelor şi a furtunilor ce puneau, deseori, stăpânire pe mare. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care majoritatea turiştilor aleg astăzi să se aventureze pe Drumul Atlanticului: pentru a contempla furtunile ce lovesc coasta în fiecare toamnă. Mult mai târziu, în 1983 mai exact, a fost începută construcţia drumului, finalizată cu succes în 1989.

Ales în 2005 ca fiind “Constructia norvegiana a secolului”, Atlantic Road leagă micile comuniţăti de pe coasta oceanului, făcându-le parte ale aceluiaşi întreg. Astfel, dacă porneşti la drum din Kristiansund, nu ai nevoie decât de aproximativ 30 de minute pentru a ajunge până la Tunelul Oceanului Atlantic. Apoi, odată traversat acest tunel, ajungi cu uşurinţă la Insula Averoy unde poţi admira în voie arhitectura Bisericii Kvernes Stave, dar şi incredibil de frumoasa linie de coastă ce şerpuieşte uşor spre Hustadvika.

Întreg peisajul este pe drept considerat a fi unul divin. Atlantic Road „sare” uşor de pe o insulă pe alta, pentru a traversa, rând pe rând, cele 8 poduri: Vevangstraumen Bridge (119 metri), Hulvågen Bridges (sunt, de fapt, 3 poduri care măsoară 293 metri), Storseisundet Bridge (260 metri), Geitoysundet Bridge (52 metri), Store Lauvoysund Bridge (52 metri) and Lille Lauvoysund Bridge (115 metri). Cel mai înalt dintre ele – Podul Storseisundet – se aventurează într-o frumoasă curbură ce oferă o perspectivă cu adevărat artistică asupra arhitecturii folosite aici.

 

Ce poţi vedea de-a lungul Drumului Atlantic

Drumul Atlanticului

Atlantic Road

Pentru cei 8 km cât măsoară Atlantic Road, merită să străbaţi sute de kilometri. Peisajul nu poate fi îndeajuns descris prin cuvinte, iar obiectivele turistice din zonă nu trebuie trecute cu vederea. Biserica Kvernes Stave datează din anul 1300 e.n., şi este una dintre cele mai recente biserici de lemn norvegiene. Iar asta nu e tot, pentru că zona în care a fost ridicată această biserică te face să te opreşti din drum, şi să admiri superba privelişte a fiordurilor Kvernesfjord şi Freifjord.

Un alt loc în care merită să faci un popas este Peştera Bremsen, aflată în partea de sud a muntelui Bremsneshatten. Aici au fost descoperite de-alungul timpului numeroase obiecte apartinând culturii Fosna, ce datează de acum aproape 10.000 de ani.

Călătoria poate continua cu Vechiul muzeu rural din Kvernes, alcătuit din 11 case vechi ce datează din diverse perioade istorice. Ca o răsplată pentru cei care s-au aventurat până în aceste locuri, în apropierea muzeului se găseşte o zonă marină ce seamănă izbitor de mult cu cele din secolele 18 si 19.

Dincolo de aceste puncte de atracţie, drumul reuşeşte să te deconecteze pe deplin de realitate, şi îţi dă senzaţia că eşti într-o cu totul altă lume. Undeva de unde poţi vedea, pentru o clipă, capătul Pământului.

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: