Andreea Marin Bănică şi Şcoala Mamelor – Popas la Galaţi

Prima întâlnire cu Andreea Marin Bănică a fost una mai mult decât plăcută. Se întâmpla acum 3 ani. A fost o întâlnire naturală, firească. După 5 minute emoţiile parcă nici nu existaseră, şi regăseam, stând faţă în faţă, acelaşi om pe care mi-l creionasem în minte după ce o văzusem, de nenumărate ori, pe micul ecran. Era exact aşa cum o percepusem eu, în sinea mea. Iar acest lucru mă liniştea. 

Andreea Marin Banica

Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi a găzduit, aseară, întâlnirea cu Andreea Marin Bănică şi Şcoala Mamelor. Cu sufletul plin de emoţie dar şi de curiozitate, invitatele au luat loc, rând pe rând, toate aşteptând acelaşi moment: sosirea Andreei Marin!

Printre doamnele prezente la această întâlnire, puţin intimidaţi parcă, puteai vedea şi câţiva domni ce aşteptau, cuminţi, undeva în ultimele locuri din sală. I-am privit pe furiş. Alături de mine, Viorel – un asistent de farmacie pe care îl cunosc de câţiva ani buni de zile. Mi-a spus, simplu: „Am venit să o văd şi eu pe Andreea Marin.” Am zâmbit cu subânţeles, şi i-am răspuns: „Este toată un suflet! Vei vedea”. Am întors privirea fără să aştept un răspuns înapoi. Ştiam că îmi va da dreptate!

Întâlnirea a debutat cu prezentarea Proiectului Şcoala Mamelor, precum şi a motivaţiei care a făcut ca ceea ce era doar o idee la început, să fie pus pe hârtie şi, mai târziu, în practică. Apoi, mamele prezente la întâlnire au făcut un tur virtual al site-ului  www.scoalamamelor.ro, începând cu cele 4 secţiuni: Ai grijă de sănătate, Dezvoltă-te profesional, Cunoaşte-şi drepturile şi Comunică mai bine, continuând cu articole de interes general dintre care amintesc: Violența în familie – Noile modificări și completări aduse legii nr. 217/2003, Cuvintele pot răni, Scrisoarea de intenţie si principii recomandateAnotimpul rece şi depresia, şi terminând cu ceea ce eu numesc Locul de taină al mamelor – adica Forum-ul. Acolo, pe Forum, mamele leagă prietenii, sunt solidare şi rup din experienţa lor de viaţă pentru „a da mai departe” (şi nu pot să nu amintesc de unul dintre filmele mele preferate, pe care vi-l recomand din suflet:”Dă mai departe”).

„La bine şi la rău”

Nu îmi plac statisticile. Nu atunci când ele arată că numărul femeilor şi al copiilor – victime ale violenţei domestice – este în creştere. Schimbarea poate începe cu o mărturie, şi îmi place să cred că povestea pe care am ascultat-o aseară la Galaţi este un început. Nu am să dau nume, pentru că numele este poate cel mai mic detaliu atunci când traversezi o astfel de cumpănă de viaţă. Este mamă ca şi mine, ca şi tine. Indiferenţa celui care trebuia să îi fie alături „la bine şi la rău” i-au pus la încercare nu doar rezistenţa fizică şi morală, ci şi existenţa. Cel mai afectat în astfel de situaţii crâncene de viaţă este copilul. Puiul de om care aşteaptă de la noi dragoste, siguranţă, sprijin. Am schimbat câteva cuvinte cu această mămică, şi am toată admiraţia pentru ea, pentru că a găsit forţa să schimbe ceva! Pentru ea, şi pentru puiul ei!

Din păcate, multe femei, MAME, tac şi iau ca atare ceea ce li se întâmplă. Nu sunt de condamnat. De condamnat sunt vremurile în care trăim, şi cei responsabili de acest adevăr. Lupta însă, nu le aparţine lor. Şi nici rezultatul ei. Pe www.scoalamamelor.ro, la Secţiunea Cunoaşteţi drepturile, puteţi găsi informaţii complete despre Noile modificări și completări aduse legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie prin legea nr. 25/2012, şi puteţi beneficia de consiliere juridică gratuită! Expertul Şcoala Mamelor pe probleme juridice, un om deosebit, cu răbdarea şi dedicarea unui suflet de femeie, răspunde în fiecare zi la întrebările şi mesajele primite pe site. Este nevoie de cele mai multe ori de un singur pas, pentru a schimba macazul unei vieţi!

Copilul tău depinde de tine

Ştiu. Nu avem timp, pentru că muncim. Fără acest loc de muncă, nu am avea cum să ne creştem copilul, nu am putea să îi oferim un viitor, o situaţie. Dar: cu ce preţ?

Andreea Marin Banica

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog pe Galaţi si Brăila au vorbit despre riscurile la care sunt predispuşi copiii ce provin din familii dezorganizate, cu o situaţie financiară precară sau fără acces la şcoală, dar şi despre serviciile pe care CPECA Galaţi – Brăila le pune la dispoziţia celor care au nevoie de sprijin.

Poate că pare ceva ce nu „ni se poate întâmpla chiar nouă” – greşit! Copiii depind de noi, de grija noastră, de atenţia noastră, de echilibrul şi armonia din familie, iar atunci când nu au parte de toate acestea acasă, există riscul să se izoleze în vicii care îi pot costa însăşi viaţa. Şi toate astea fără ca TU, părinte, să îţi poţi da seama la timp pentru a mai face ceva. Timpul costă! Şi costă viaţă! Eşti dispus/ă să rişti?

Fii calculat/ă

Am tot respectul pentru D-na Roxana Braga! Un om de o calmitate rar întâlnită, care atunci când îţi vorbeşte despre familie, despre copiii cu care se mândreşte, în mod firesc, îî sclipesc ochii cum numai unei mame i se poate întâmpla!

Andreea Marin Banica

Roxana Braga, specialistul în dezvoltare profesională care răspunde zi de zi la mesajele şi întrebările sosite pe www.scoalamamelor.ro, şi autoarea articolelor de mare utilitate precum: Educaţia Financiară – Primii Paşi, Cum să alcătuiesc un buget sau Fii competitivă, credibilă, a dat sfaturi tuturor invitatelor despre cum să îşi economisească banii, indiferent de venituri. Pentru mai multe informaţii despre cum să evoluezi, cum să alegi cariera potrivită, cum să completezi un CV sau o scrisoare de intenţie, dar şi pentru formare profesională puteţi intra pe www.scoalamamelor.ro, şi să scrieţi la Secţiunea Dezvoltă-te profesional.

În concluzie …

Nu este prima dată când particip la astfel de evenimente, dar de fiecare dată simt aceeasi emoţie. O emoţie pozitivă. Din momentul în care Andreea Marin Bănică a intrat în sală şi până când ne-am spus „la revedere”, atmosfera a fost una destinsă, aşa cum trebuie să fie atunci când o mână de prietene se întâlnesc pentru a depăna amintiri. O “mâna” mai mare, ce este drept, pentru că Sala Auditorium a fost arhiplină.

Şcoala Mamelor a schimbat vieţi! Nu doar vieţile mamelor care au scris pe  www.scoalamamelor.ro, ci şi ale celor care au pus pe hârtie acest proiect. Trebuie să înţelegem că pentru a schimba în bine ceea ce se întâmplă în jurul nostru, este nevoie să luăm atitudine! Nu avem nici o scuză atunci când asistăm la un gest de discriminare, la care suntem de fapt părtaşi prin tăcerea noastră! Nu avem nici o scuză atunci când suntem martori la violenţa ce domneşte într-o familie, pentru că ne spunem (total greşit!) că „Nu este treaba noastră!”.

De când lucrez în acest proiect, una dintre lecţiile pe care le-am învăţat a fost aceea că mereu este cineva care trece printr-o încercare mai grea decât a noastră, oricare ar fi aceea. Diferenţa constă în modul în care privim acea cumpănă, şi în ce anume facem ca să schimbăm în bine situaţia la care suntem părtaşi!

Articol anterior
Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: