Fişa de lectură

9671226918041__notiteAstăzi am încercat să aflu ce este şi cum se face, de fapt, o fişă de lectură. La modul general îmi pot face o idee despre ce ar trebui să conţină, dar când vine vorba de detalii îmi dau seama că am de învăţat. Aşa că am profitat de avantajul internetului, şi am căutat informaţii.

 

De ce fişă de lectură

Unii studenţi consideră pierdere de timp aceste fişe de lectură, atâta timp cât … oricum citeşti cartea. Fişa de lectură se poate dovedi, în timp, cu adevărat utilă. Să presupunem că ne sunt recomandate 5 cărţi (recomandate sub îndemnul „Trebuie citite”). Cu o parte din subiectele abordate în aceste cărţi ne vom întâlni şi în anii următori, inclusiv în sesiune – aşadar, este în interesul nostru să le citim.

Unii dintre noi le cumpără, alţii le împrumută de la bibliotecă. Indiferent de situaţie, fişa de lectură este un substitut pentru cartea/cărţile citite, la care putem apela atunci când trebuie să scriem un referat, sau să pregătim o temă pentru examen. (desigur, o fişă de lectură nu poate înlocui, propriu-zis, o carte)

Este ca un sertar al memoriei noastre, pe care îl deschidem şi de unde putem lua informaţiile de care avem nevoie la un moment dat. Altfel spus, fişa de lectură este un rezumat al textului citit, care ne pune la dispoziţie şi date despre autor sau stilul în care a fost redactat acel text.

Cum se face o fişă de lectură

O fişă de lectură trebuie, în mod normal, structurată într-un anume fel, care să respecte recomandările legate atât de aranjarea în pagină, cât şi de conţinut. Personal cred că este esenţială libertatea în exprimare, şi că modul în care este realizată o fişă de lectură trebuie să reflecte stilul propriu al fiecăruia dintre noi. Unii preferă să îşi facă fişele de lectură pe o pagină format A4, îndoită în 4 – ca un carneţel -, pentru a încăpea într-un plic. Alţii preferă să lase foaia aşa cum este ea iniţial, dar trasează două coloane pe verticală. Cum spuneam şi mai sus, important este să ne simţim liberi în exprimare, să ne putem forma şi afişa un stil propriu în tot ceea ce realizăm. Desigur, mai este şi cazul în care ni se cere în mod explicit un anumit mod de prezentare, şi atunci trebuie să ne adaptăm la cerinţe.

Fişele de lectură pot fi de mai multe feluri:

–          Fişă rezumat

–          Fişă de idei principale

–          Fişă de citate

–          Fişă bibliografică

–          Fişă biografică

Indiferent de tipul lor, structura este asemănătoare.

Model de fişă de lectură

Acesta este un model pe care l-am făcut eu, după ce am citit mai multe variante de fişe de lectură. Nu am pretenţia că este cel mai bun, dar poate fi un punct de plecare, un model din care să vă inspiraţi, şi pe care să îl adaptaţi în funcţie de cerinţe.

Titlul cărţii citite – semnificaţie, ce transmite cititorului, dacă este sau nu o concluzie a acelui conţinut;

Numele autorului şi câteva informaţii despre acesta (când şi în ce împrejurări a debutat, ce alte cărţi/opere a mai scris, etc.)

Editura la care a apărut cartea, anul apariţiei (dacă este o carte apărută într-o ediţie nouă se specifică şi data primei apariţii, şi a celei de-a doua ediţii; la fel şi dacă a fost tradusă din/în altă limbă)

Informaţii despre cum este structurată cartea (capitole, părţi, volume)

Timp şi spaţiu (când se desfăşoară acţiunea, locul)

Tonul (indiferent că avem de citit o carte cu poezii sau o carte în care au fost reunite prelegeri, putem să ne referim la tonul general, precum şi la mesaj)

Caracterul cărţii citite (informativ, tehnic, beletristic, ştiinţific, etc.)

Rezumat (ideile principale, aşa cum sunt ele percepute de cititor, dar şi ceea ce doreşte să transmită, de fapt, autorul)

Caracterizarea personajelor (principal/secundar/pozitiv/negativ/fantastic/real/trăsături fizice/trăsături morale – eventual cu citate care să întărească ceea ce spunem)

Mijloace artistice folosite (figuri de stil, citate care să reflecte ceea ce scriem)

Citate preferate (pasaje, versuri, etc. care ne-au impresionat sau credem că ne pot fi utile)

Impresii personale (aici putem scrie ce ne-a transmis autorul prin intermediul conţinutului cărţii citite, dacă ne-a fost sau nu utilă cartea)

Sunt binevenite şi alte propuneri sau idei pentru realizarea unei fişe de lectură.

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: