Ministerul Sănătăţii introduce coplata pentru serviciile din spitale

Ministerul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că va introduce coplata pentru serviciile medicale din spitale, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006. „Această prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE),  încă din anii precedenţi. La propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false„, se arată în comunicatul citat.

Cu alte cuvinte, începând cu luna martie pacienţii vor fi nevoiţi să achite la externare coplata pentru serviciile medicale primite pe timpul spitalizării, sumă despre care prim-ministrul Victor Ponta spune că este una mică, de maxim 10 lei. „Menţionăm că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari. În acest caz, coplata va fi platită la externare„, a declarat ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Introducerea coplăţii nu o să afecteze pacienţii pentru că sumele sunt modeste, iar aceşti bani erau plătiţi oricum de pacienţi, fie la negru, în spitalele publice, fie pentru condiţii mai bune în privat„, a declarat Cristian Hotoboc, preşedintele Palmed, pentru Curierul Naţional. Nu ne poate asigura totuşi nimeni că obiceiul de a „băga în buzunar” o „mică atenţie” nu va continua, cu tot cu această coplată.

Cine este scutit de la coplata serviciilor medicale

Coplata pentru serviciile medicale din spitale nu se va aplica serviciilor de urgenţă, în ambulatoriul de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor. De asemenea, vor fi scutite de la această coplată persoanele exceptate prin lege – copiii, gravidele, pensionarii cu venitul sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale şi care nu realizează venituri din muncă, şi veteranii de război.

În urma discuţiilor cu FMI am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem„, a precizat Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu.

Coplata nu va aduce nici un beneficiu sistemului de sănătate

Reprezentanţii pacienţilor nu sunt de acord cu introducerea acestui mecanism de coplată pentru serviciile medicale din spitale. „Noi am respins-o dintotdeauna (coplata), chiar dacă suma este modică. Chiar nu înţeleg de ce va fi introdusă, nu înseamnă că va aduce un plus spitalelor, ba dimpotrivă, le va împovăra. Nu ştiu în ce fel va însemna un beneficiu pentru sistemul de sănătate. Probabil că vor să limiteze cazurile care merg în spital„, a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR).  „Ce e drept, trebuie făcută ordine în sistemul sanitar, însă atâta timp cât nu există transparenţă cu privire la banii alocaţi sănătăţii, iar Ministerul Finanţelor Publice nu spune câţi bani se dau la sănătate, putem să ne luăm la revedere de la transparenţă„, a completat Irimia.

Dacă ar fi să facem o socoteală, coplata de 10 lei nu acoperă nici un sfert din costul consumabilelor medicale necesare pentru o internare. În cel mai bun caz, începând cu luna martie vom avea parte de un mare haos în spitale, iar dacă până acum ne plângeam că durează ore în şir până primeşti fişa de exernare, pe viitor sistemul medical va fi îngreunat şi mai mult, iar cei care vor avea de suferit vor fi, din nou, pacienţii.

Lasă un comentariu

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: