Muzeul Naţional „Brukenthal” – responsabilitatea cui?

2009_06_16_casa-albastra-02Avem bani pentru a plăti „vedete” fabricate peste noapte care să apară la tv şi să facă rating – oricum, oricând, cu orice tip de „arsenal”. Dar nu avem bani pentru cultură. Altfel spus: luăm de la cultură, şi dăm la… incultură. Cel puţin aceasta este umila mea părere, şi sunt convinsă că nu doar a mea. Dezăpezirea în România a fost de 4 – 5 ori mai scumpă decât în Norvegia, de exemplu, şi am văzut cu toţii cât de eficientă a fost. Sau  ineficientă?! Bani aruncaţi oriunde, numai acolo unde este nevoie nu. Aş putea da multe exemple, de la şcolile în care copiii scriu cu mănuşi pe timp de iarnă, şi până la gropile ce-şi merită de-acum locul pe harta României, într-atât de vechi sunt. Dar am să mă opresc acum asupra unui subiect despre care s-a scris şi s-a vorbit zilele acestea, din păcate fără efect.

Ne simţim ca la priveghi în muzeu. E frig, e întuneric, dar poate că ne-am atins visurile...”, spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului „Brukenthal”, după ce a primit o înştiinţare de la Ministerul Culturii potrivit căreia instituţia trebuie să-şi achite singură cheltuielile. 

Factura la curent este mai mare decât finanţarea. Pentru luna martie de exemplu, finanţarea Ministerului Culturii a fost de 21.000 de lei. „Suma oferită a fost de 21.000 de lei pentru bunuri şi servicii, în condiţiile în care factura de curent a fost 30.000 de lei. Ce ne facem, că mai e factura de la gaz care e besmetică, adică 70.000 de lei, mai e factura la pază – 54.000 de lei… şi altele: apă, canal, curăţenia în muzeu, salubrizarea şi toate cele„, adaugă Sabin Adrian Luca.

Becurile sunt stinse, gazul oprit. Pentru a face faţă crizei, conducerea a luat o serie de măsuri pe care le-a pus în aplicare încă de săptămâna trecută. Astfel, în fiecare încăpere funcţionează doar un singur bec, iar centrala a fost oprită pentru a face economie la gaz. „Chiar dacă legea spune ca trei zile consecutive să fie o temperatură anume şi aşa mai departe, şi după aceea se întrerupe. Noi nu avem ce face, pentru că deja suntem cu o gaură foarte mare, de 150.000 de lei aproape. Deja restanti„, motivează directorul.

Ne place să ne mândrim că avem muzee. Cu toate astea, au fost luate măsuri extreme şi în ceea ce priveşte expoziţiile. Astfel, parterul Palatului „Brukenthal” a fost închis, adică Expoziţiile Gotic, de Evoluţie a Arhitecturii Sibiene, de Hărţi, de Grafică şi expoziţiile temporare, precum şi Expoziţia „Tezaur” de la Muzeul de Istorie. Şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, se închid Muzeul de Farmacie şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare, iar în celelalte secţii personalul trebuie să stingă becurile acolo unde nu sunt vizitatori în sală. Tot pentru economie. Şi dacă ar continua măsurile, s-ar putea ajunge chiar şi la paza Muzeului care, dacă nici asta nu ar mai fi, am putea vorbi chiar despre un atentat la siguranţa naţională şi la patrimoniu. „Nu pot să nu mă gândesc la un atentat. Adică nişte oameni, angajaţi în anumite instituţii… Eu îmi doresc, dar nu din rea voinţă, îmi doresc ca acest muzeu să nu fie păzit. Să stingem becul ca să nu mai funcţioneze sistemele de alarmă, să dăm afară paznicii ca să nu se mai facă cheltuieli, să scoatem o tarabă în faţă şi să aducem piesele. Pe gratis, bineînteles, că nu avem voie să le vindem. Deci hai să facem acte de binefacere„, spune directorul.

Apel catre comunitate si furnizori. Avem peste 500 de produse personalizate, cadouri pe care le pot cumpăra de la noi. De la o sticlă de vin sau şampanie, la o ciocolată. Pentru că asta ne ajuta foarte mult şi reuşim să ne plătim datoriile la gaz şi curent. Rugăm să se cumpere cărţi, materiale promoţionale. Ar fi cel mai mare sprijin pe care ni l-ar acorda comunitatea” explică directorul „Brukenthal”. De asemenea, au fost lansate memorii şi către furnizorii de la gaz şi curent electric, cărora li s-a cerut să aştepte până în sezonul de vară, atunci când numărul vizitatorilor Muzeului va creşte şi se vor putea achita datoriile.

Muzeul National „Brukenthal” s-ar putea chiar închide, în condiţiile în care patrimoniul lui se ridică la miliarde de euro. Din punct de vedere financiar, anul 2012 s-a încheiat cu aproape 300.000 de lei mai mult decât era prevăzut în planul de bugetare, banii ajungând, însă, la bugetul de stat, la Bucureşti.

Soluţii? Aş avea o propunere pentru acele televiziuni care investesc bani frumoşi în emisiuni care nu transmit nimic folositor. Să anuleze pentru o zi programele în care ne vorbesc despre ce a făcut X sau Y la ora 3 dimineaţa, sau cu cine s-a afişat cutare prin oraş, şi să folosească acei bani pentru achiţionarea de produse personalizate de la Muzeul National „Brukenthal”. Câştigul ar fi de ambele părţi: conducerea muzeului ar reuşi să acopere, măcar parţial, cheltuielile urgente, iar televiziunile ar putea face un reportaj amplu pentru următoarea emisiune. De data asta, având ca bază cultura.

Lasă un comentariu

2 comentarii

  1. E prea târziu să mă dezlănţui în seara asta şi în plus am o predispoziţie spre a înjura birjăreşte. Până la urmă cred că asta şi merită nenoriciţii ăştia care nu-şi văd decât interesul şi buzunarul propriu.

    Răspunde
  2. Poţi detalia? Chiar sunt interesată să aflu şi alte opinii legate de acest subiect. Desigur, cu beep-urile de rigoare 🙂

    Răspunde

Părerea ta

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

racoltapetru6

Just another WordPress.com site

Blogul lui Tavi

Pune punctul pe i

Honey Bi's

Un blog...cu de toate! (fără ceapă)

Colțul Cultural

repaus cu cap

Maria Magdalena Danaila's Blog

altfel decat pe scena

whenmum

mum(ing), searching, walking, living, smiling

Stropi din sufletul meu

Pentru-a dărui suspine mult efort nu-i necesar, însă pentru a face-un bine e nevoie de mult har.

Subconstientul genial

Speranta noastra spre nemurire

Tinerii pentru dreptul la viaţă (TDV)

Voluntariatul - cheia spre succes în promovarea unui mod sănătos de viaţă

Radu

http://www.raduc.eu/

%d blogeri au apreciat asta: